Livet som Au Pair




Efter att ha fått allt detta upprepat för mig så himlans många gånger så är det så självklart för mig men nu ska jag även låta er som undrar få veta lite mer om Au Pair-livet.

VAD KRÄVS FÖR ATT BLI AU PAIR?
Du ska vara mellan 18 och 26 år och under de tre senaste åren ha minst 200 timmars barnerfarenhet. Ju fler timmar du har, desto bättre är det. Du ska kunna prata och förstå engelska, ha gymnasieexamen, ha körkort, vara ostraffad och vara vid god hälsa.

HUR MYCKET FÅR MAN I LÖN?
Som Au Pair så får du 195.75 dollar (ca 1 293kr) i veckan. Eftersom familjen står för boende och mat så är detta fickpengar. Min familj är väldigt generösa och betalar även för min telefon och bensin till bilen plus att jag får extrapengar för att gå ut med hundarna. Jag kan tänka mig att det finns en hel del värdfamiljer som skriver ut vartenda cent på checken, studerar kvitton noga och räknar mil till bilen så jag känner mig lyckligt lottad.

HUR MYCKET JOBBAR MAN?
Du får jobba max 45 timmar per vecka och max 10 timmar per dag. Varje vecka så ska du även få 1,5 dagars ledighet samt att du varje månad har rätt till en "långhelg" ledigt. Alltså lördag+söndag. Den här biten var väldigt avgörande när jag valde min familj (vill ni läsa mer om min matchningsprocess och vilka familjer jag valde mellan, klicka här). En vanlig vecka jobbar jag 2 timmar på morgonen och 2,5 timmar på eftermiddagen, alltså 4,5 timmar per dag och 22,5 timmar per vecka. Jag är även ledig i princip varje helg vilket är skönt då de flesta andra Au Pairer är lediga då och man kan hitta på saker.  

VAD GÖR MAN?
Du har ansvar för barnen och deras säkerhet. Här ingår allt från att leka, skjutsa till aktiviteter till att laga mat. Även hushållsuppgifter relaterade till barnen ingår i arbetsuppgifterna, t.ex. städa upp efter lek och måltider, städa deras rum och tvätta deras tvätt. Det jag gör är att på morgonen se till att de kommer upp i tid, klär på sig, äter frukost, borstar tänderna och borstar håret. Jag förbereder deras "lunch boxes" och antingen går, cyklar eller tar dem med bilen till skolan. När skolan är slut så hämtar jag dem, förbereder snacks (eller ser till att de inte äter för mycket kakor...), ser till att de gör sina läxor, skjutsar och hämtar till playdates och skjutsar till träningar som deras mamma sen hämtar dem från. Då min familj har en hushållerska så behöver inte jag städa barnens rum men bör hjälpa till med tvätten ibland.

HUR MYCKET SEMESTER FÅR MAN?
Som Au Pair har du rätt till två veckors betald semester. Inom Au Pair in America som jag åker med så väljer familjen en av veckorna och den andra ska du också få ha önskemål om. Det här var också en av anledningarna till att jag valde min familj då jag kommer få många veckor ledigt tack vara att min värdmamma har många semesterveckor.  

Fullföljer du ditt år så får du även en månads extra visum vilket ger dig möjlighet att resa en månad efter att ditt år är slut. 

MÅSTE MAN STUDERA?
Ja, du ska studera 6 credit hours vilket motsvarar 72 timmar. Du har även rätt att få 500 dollar i studiebidrag av din värdfamilj. Räkna dock inte med att dessa pengar kommer räcka om du vill studera något speciellt. Min fotografikurs på 21 timmar kostar t.ex. 150 dollar.

HUR MYCKET KOSTAR DET?
Jag åker med Skandinaviska Institutet, som heter Au Pair in America internationellt. Det är den billigaste organisationen för Au Pairena och den dyraste för familjerna. Dessa är kosnaderna som står på deras hemsida och alltså det jag har betalat:

Programavgift 0 kr
Subventionerad flygavgift* (€350) 3150 kr
Subventionerad försäkring* (€190 ) 1710 kr


Övriga kostnader

Avbeställningsskydd 0 kr
Polisregisterutdrag 192 kr
Hälsoundersökning ca 400-800 kr
Au Pair visum 1120 kr
Internationellt körkort 230 kr

Tilläggsförsäkringar

Sportförsäkring 400 kr
Reseförsäkring 13:e månaden 840 kr

Totalt så är det här 8 442 kr. Sedan ska man tänka på att det tillkommer fler kostnader. Ta t.ex. resa till och från ambassaden, ev. boende+mat i Stockholm om man måste resa långt, resa till och från intervjun (jag fick åka till Borlänge vilket är ca en timme med bil), resa till Arlanda, TBC-test för hälsoundersökningen (400 in my ass, den kostade 1100 för mig...), resväska, eventuella presenter till familjen, missat jobb för ambassadbesök/intervju/hälsoundersökning osv. Om priserna för försäkringarna stämmer vet jag inte då de ändrades för 2012. Jag har också valt att ha en tilläggsförsäkring där som ger mig bättre skydd vilket bara det blev ett par tusen extra.


Hoppas det gav lite klartecken hos någon i alla fall. Allt som jag skrivit om finns på scandinavianinst.se och culturecare.se :)

Trackback
RSS 2.0